kawa ziarnista
fot. Pixabay.com

Mała czarna tylko ze zmielonej kawy? A może nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy ziarnistej, świeżej, ledwo zmielonej w domowym młynku? Podpowiadamy Ci w poniższym artykule, czym różni się jedna od drugiej i dlaczego warto korzystać z walorów obu rodzajów kaw. Zapraszamy do lektury!

Przeczytaj też: https://www.um.pl/kawa-ziarnista-a-kawa-mielona-podobienstwa-i-roznice/

Kawa mielona i ziarnista – podobieństwa i różnice

Jeśli gustujesz w kawie ze świeżo zmielonych pełnych ziaren, bez problemu dostaniesz ją w każdym sklepie. Najlepsze i najbardziej wydajne są te, które pakowane są w kilogramowych opakowaniach. Pod względem finansowym również są najbardziej opłacalne. Natomiast do zaparzania takiej kawy potrzebny Ci będzie ekspres z wbudowanym młynkiem lub po prostu ręczny lub elektryczny młynek.

Kawy mielone, które również szczelnie zapewniają sklepowe półki, cieszą się również dużą popularnością wśród konsumentów. Proces parzenia jest prosty, szybki i nie wymaga od kawosza wykonania żadnych wstępnych czynności. Jednak oczywiste jest to, że pełne ziarna dłużej zachowują smak i aromat kawy. Pod względem trwałości wygrywają one konkurencję z kawą zmieloną. Trwałość i zachowanie świeżości z kolei mają również wpływ na smak i aromat kawy po zaparzeniu. Kawa ziarnista zapewnia również odpowiednią moc. Jeśli więc potrzebujesz natychmiastowego zastrzyku energii, zapewni Ci ją szybciej niż kawa zmielona.

Kawa mielona i ziarnista – która jest lepsza?

Jak zwykle w takiej sytuacji wcale nie tak prosto to ocenić. Dużo zależy od naszych upodobań, przyzwyczajeń i preferencji. Wiele osób, które przez niemal całe życie piją kawę mieloną, nie przekona się już do przygotowywania kawy z pełnych ziaren. Szczególnie czas może być dla nich tutaj kluczowym czynnikiem. Nie każdy będzie mógł sobie pozwolić na mielenie ziaren tuż przed wyjściem do pracy. Mimo to kawa mielona może również być bardzo smaczna i aromatyczna po zaparzeniu. Wystarczy wybrać taką, która jest dobrej jakości i pochodzi od sprawdzonego producenta.

Jeśli natomiast do tej pory ze smakiem pijałeś kawę mieloną, ale chcesz spróbować czegoś nowego i jesteś w stanie zaangażować się w proces jej parzenia, sięgnij po kawę ziarnistą. Polecamy wypróbować nowe smaki, te, które serwują nam prawdziwe palarnie kawy. Nie musicie sięgać po kilogramowe opakowania, które bez problemu znajdziecie na półce każdego supermarketu. Równie dobrze można ją zamówić w profesjonalnej palarni przez internet i posmakować kaw z najdalszych zakątków świata.

Zobacz też: https://www.kobitki.pl/lepsza-kawa-z-kawiarki-czy-french-press-testujemy-i-oceniamy/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here