Niektórym przydają się piece konwekcyjne, innym witryny chłodnicze, a jeszcze innym gazowe i elektryczne taborety. W zależności od rodzaju lokalu oraz serwowanych w nim dań, zróżnicowane jest jego wyposażenie.
Nie ma jednej, uniwersalnej listy urządzeń, w które trzeba zainwestować, chcąc rozpocząć działalność w branży gastronomicznej. Jednak na potrzeby tego artykułu wymieniamy przykładowy sprzęt, adekwatny do różnych lokali. Chcesz się dowiedzieć więcej? W takim razie czytaj dalej!
Szukasz nowoczesnych pieców do gastronomii? Zapraszamy do zapoznania się z ofertą dostępną na gp-piece.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.
Jakie wyposażenie sprawdza się w gastronomii?
Zanim przejdziemy do konkretnych przykładów, warto zaznaczyć, że niezależnie od tego, czy ktoś prowadzi kawiarnię, pizzerię, budkę z kebabem, piekarnię, czy cukiernię, zawsze warto zainwestować w profesjonalny sprzęt gastronomiczny. Jest dużo lepiej wyposażony, niż nawet najlepsze urządzenia, które są adresowane do gospodarstw domowych. Wynika to przede wszystkim z przeznaczenia takich rzeczy.
Typowo gastronomiczny sprzęt ma mnóstwo dodatkowych funkcjonalności. Jest na tyle duży, że da się w nim przygotować wiele posiłków czy napoi jednocześnie albo w sposób seryjny – jeden po drugim. Mało tego! Mówimy tu o urządzeniach, które łatwo jest utrzymać w czystości mimo ich ciągłego używania. To również gwarancja wytrzymałości oraz trwałości – w końcu taki sprzęt ma służyć przez lata i to z dużą częstotliwością (nierzadko przy codziennym obsługiwaniu setek, jak nie tysięcy klientów).
Zobacz także: https://www.straight.pl/dlaczego-prawidlowe-wyposazenie-gastronomii-jest-takie-wazne/
Wyposażenie gastronomii, które sprawdza się w pracy – konkretne przykłady
Przejdźmy do konkretnych przykładów… Otwierając pizzerię, nie można się obejść bez pieca do jej wypieku, łopaty, wałkownicy do ciasta oraz urządzenia, które pozwala je precyzyjnie i sprawnie porcjować. Inwestując w kawiarnię, nie wolno zapomnieć o piecach piekarniczych, stołach chłodniczych, konserwatorach do lodów, sokowirówkach, blenederach i – co oczywiste – o dobrym ekspresie do kawy oraz młynku do ziaren. To absolutna podstawa! Z kolei w przypadku cukierni, na pewno przydadzą się piece cukiernicze, miksery oraz witryny do prezentowania świeżutkich wypieków.
Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź na http://gastroprodukt.pl/piece-gastronomiczne