cukiernia

Cukiernik kojarzy się zazwyczaj z cukiernią. To właśnie tam w głównej mierze znajdzie zatrudnienie. Oprócz tego jego usługi przydadzą się w piekarni, która zajmuje się wypiekiem chlebów oraz innego rodzaju pieczywa. Pracę znajdzie również w firmach produkcyjnych, które specjalizują się przemysłem wyrobów słodkich. Często profesjonalnych cukierników które poszukują też firmy cateringowe, hotele, motele, bary, a także inne instytucje kulturalne. Na co zwracają uwagę pracodawcy, zatrudniając cukiernika na takie stanowisko? Czy własna cukiernia jest to dobry sposób na biznes? Przekonajmy się!

Przeczytaj też: https://www.zlecenia.pl/blog/zalozyc-wlasna-cukiernie-czy-lepiej-pracowac-na-etacie-jako-cukiernik-jak-zalozyc-wlasna-cukiernie/

Czego pracodawcy wymagają od cukierników?

Konkurencja na rynku cukierniczym w ciąży wzrasta. Możemy wypić się jedynie na jakości proponowanych przez nas usług. Zależy to od pracowników, a zatem pracodawcy będą posiadali dość duże oczekiwania względem swoich przyszłych pracowników. Na pewno będą zwracali uwagę na wykształcenie, deklarowana umiejętności oraz przebyte doświadczenia. Wykształcenie zdobyte w szkole branżowej ceni się ze względu na odbycie praktyk w tym zawodzie. Pracodawcy oczekują również dyspozycyjności, chęci do pracy o wczesnych godzinach, wysokiej kultury osobistej, szybkości w nawiązywaniu kontaktów z klientem, dobrej organizacji pracy, zdolności artystycznych oraz manualnych, znajomości przepisów oraz wysokich zdolności interpersonalnych. Niektóre firmy stosują własne narzędzia oraz maszyny, do których obsługi zostajesz odpowiednio przeszkolony.

Pomysł na własny biznes – własna cukiernia

Aby spróbować swoich sił jako cukiernik przedsiębiorca musisz zwrócić uwagę na Kilka istotnych kwestii. Będzie to przede wszystkim lokal. Założenie cukierni od podstaw jest bardzo kosztowne, ale i bardzo ambitne. Nie załatwia jest wynająć i dostosować już istniejący lokal, niż budować go od zera. Zazwyczaj wynajęcie jest o wiele bardziej wygodną opcją, ponieważ takie lokale są już częściowo wyposażone. Kolejną bardzo ważną kwestią są same koszty. Na start potrzebne nam będzie spora ilość pieniędzy. Dodatkowo musimy być wyposażeni w samochód, ponieważ sporo zamówień będziemy przyjmowali na wynos lub w ramach cateringu. Założenie takiej działalności może na sam początek wynieść nas około 70000 zł. Na koniec, kwestią, którą koniecznie trzeba poruszyć jest zatrudnienie personelu. Nie ze wszystkim damy sobie radę w pojedynkę. Najlepiej będzie wybrać wykwalifikowaną kadrę pracowników, którzy będą wobec nas lojalni i będą wykonywali swoje obowiązki zawodowe z pełnym profesjonalizmem.

Zobacz też: http://www.ecu-marketing.pl/introligator-jak-nim-zostac/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here